Vind jij het lastig om een ander om hulp te vragen?

Je bent niet de enige. Het zit in de mens om zelf je boontjes te willen doppen, zeker in ons, nuchtere Nederlanders. We willen zelfstandig en lekker onafhankelijk zijn. Om hulp vragen hoort daar niet bij, want dan voelen we ons bezwaard. Dat is helemaal niet nodig.

Het inschakelen van hulp is een bewijs van verantwoordelijkheid nemen voor je eigen welzijn en dat is juíst zelfredzaamheid. Bovendien is uit verschillende onderzoeken gebleken dat mensen graag anderen helpen, ze springen graag bij als het nodig is.

Hulp vragen is voor veel mensen niet zo makkelijk. Juist in deze spannende, rare tijd van corona zien we dat heel veel mensen spontaan hun hulp aanbieden aan een ander. En dat is mooi. We zien Facebookgroepen als Coronahulp en acties om eenzaamheid te verminderen. Maar hoe zit het met de mensen aan de andere kant, die wel een beetje hulp kunnen gebruiken. Durven die wel om hulp te vragen? En kennen we ze wel?

De neiging is groot om de vraag “Hoe gaat het nu?” te beantwoorden met: “Het gaat wel.” Wie eerlijk zegt dat het even niet zo lekker gaat, geeft anderen de kans om hulp aan te bieden. Krijg je die hulp aangeboden, maak dan je hulpvraag concreet: “Ik heb melk nodig, maar kan zelf niet naar de supermarkt.” “Ik zou graag wat meer contact hebben, via een praatje aan de deur of een telefoontje.”

Net als hulp vragen, is het aanbieden ervan ook niet altijd even vanzelfsprekend. Hoe attent het ook lijkt om te zeggen: “Je kunt me altijd bellen.”, de kans is groot dat die telefoon niet gaat rinkelen. Wie echt iemand wil steunen, kan het beste goed luisteren en vragen: “Wat heb je nodig?” En bel eens aan of stop een briefje in de brievenbus bij die buur waarvan je weet dat hij zijn huis niet uit kan of durft.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Durf te vragen, wij staan voor je klaar! Kijk verder op onze website www.welzijnrivierstroom.nl, stuur een e-mail info@welzijnrivierstroom.nl of bel 0344-602337 (ma t/m vr 9-14 uur).