Plak zelf de Betuwe in bloei

Het najaar en dit voorjaar vond in de gemeente Buren een actie plaats voor zelfstandig thuiswonende ouderen. Het Burense bewaarblik. Deze actie werd georganiseerd door Welzijn Rivierstroom en de GGD Gelderland Zuid in opdracht van de gemeente Buren. Ruim 200 ouderen werden door een veertigtal vrijwilligers maandelijks bezorgd voor een praatje met een kaartje en om dit unieke Burens Bewaarblik aan te vullen, met nieuwe en leuke informatie en een cadeautje. Dit onder het motto: altijd leuk om iets te geven, leuk om iets te krijgen en leuk om naar iets uit te kijken in een tijd waar veel mensen noodgedwongen binnen moesten blijven vanwege corona.

Als zo’n actie eenmaal loopt zet het ook andere mensen aan tot creativiteit en ideeën. Zo zocht ‘Yvonne van Rossum’ contact met Welzijn Rivierstroom met een schitterend en praktisch idee. ‘Kunnen we de ouderen die een bewaarblikje ontvangen ook niet het plaatjesboek ‘de Betuwe in bloei’ geven?

Dit plakboek, uitgegeven door de Jumbo supermarkten in Nederland en dus ook die in de gemeente Buren (Lienden en Maurik) was eind vorig jaar onderdeel van een plaatjes spaaractie voor een boek over de geschiedenis van iedere streek. Dat heeft op veel plekken in Nederland tot een levendige – coronaveilige – plaatjesruilhandel koorts geleid: ‘Ik heb nummer eenendertig dubbel, heb jij nummer honderdzestien nog, dan heb ik mijn boek compleet?’ Die bedrijvigheid was begrijpelijk want het boek is dan ook echt een collectorsitem vol leuke wetenswaardigheden van de streek.

Toen de actie op zijn einde liep, bleven er een aantal boeken over. Bedrijfsleider Harrie Kremers van de Jumbo in Lienden reageerde meteen enthousiast op het idee van Yvonne. De match met het bewaarblik werd snel gemaakt, Zo’n vijftig ouderen kregen naast de andere inhoud van het bewaarblikje alsnog het plaatjesboek. De een, een al ingeplakt exemplaar, de ander werd erbij geholpen om het zelf te doen. Dankzij Yvonne en de Jumbo vlogen de dagen zo voorbij en werden de boeken alsnog volgeplakt, en bloeit de Betuwe dit jaar op papier vroeger dan ooit.

Fotograaf: Jan van Rossum