‘Ook al woont hij niet meer thuis, de zorg blijft’

Piet en Jolanda zijn ouders van drie kinderen. Aan de buitenkant lijkt het een ideaal plaatje. Toch heeft Jolanda naast de zorg over haar kinderen ook al 20 jaar de zorg over haar man. De kinderen worden ouder en zelfstandiger, maar Piet blijft geestelijk een kind. Hij lijdt aan schizofrenie, heeft een post-traumatische stress- stoornis (PTSS) en raakt dagelijks in een psychose.

 

man vrouw avondzon

Ooit was het de droom van Jolanda om samen met haar man een gezin te vormen, maar deze droom werd na een huwelijk van 3 jaar verstoord. In plaats van er samen voor de kinderen te zijn, leerde Jolanda omgaan met haar man waarvan zijn zorg steeds zwaarder werd. Uiteindelijk is hij 14 jaar geleden naar een beschermde woonvorm in de buurt gegaan. Naast het gezin draaiende houden, zorgt Jolanda voor zijn boodschappen, kleding, financiën en bezocht ze zelfs namens hem een diëtist toen bleek dat hij diabetes had.

Dagelijks betrokken bij de zorg
Ondanks dat hij niet meer thuis woont, is de zorg er nog steeds. Piet kent geen grenzen. Het kan zomaar gebeuren dat hij in vier dagen zijn sigaren voor de hele week oprookt. Jolanda doet het dan in zakjes en geeft het aan het zorgpersoneel zodat hij iedere dag een zakje met sigaren kan ophalen. Hij woont op zichzelf binnen een zorggroep waar 24 uur per dag zorgpersoneel aanwezig is. Door zijn volwassen uiterlijk heeft de buitenwereld niet altijd door wat de impact van zijn zorg is. Jolanda beheert bijvoorbeeld het geld van Piet. Als hij geld van iemand anders krijgt, besteedt hij dit aan zoetigheden of andere onnodige dingen. Samen met het zorgpersoneel wil ze deze dingen zoveel mogelijk voorkomen. En er is bijna iedere dag wel iets wat ze moet regelen waardoor ze dagelijks betrokken is bij de zorg van haar man.

Prikkels
Om te voorkomen dat Piet zo min mogelijk prikkels krijgt, bespreekt Jolanda met het zorgpersoneel hoe ze structuur kunnen bieden aan zijn dag. Dit geeft hem de meeste rust en zorgt ervoor dat hij minder snel raar gedrag vertoont. Het slikken van zijn medicijnen helpt hierbij ook, maar ook het slikken van medicijnen levert strijd op. Hij wil niet altijd zijn medicijnen slikken en het zorgpersoneel mag hem daar niet toe dwingen. Het lijkt allemaal zo simpel, maar een volwassen man die ooit de liefde van je leven was en nu nog maar het vermogen heeft van een klein kind, vraagt veel energie.

De goed bedoelde buitenwereld
Uiteraard zorgt Jolanda met heel haar hart voor Piet. Ook als het moeilijk wordt, wanneer je keuzes moet maken die voor de buitenwereld onbegrijpelijk zijn. Zo heeft ze in overleg met Piet zijn telefoon geblokkeerd vanaf half elf ’s avonds tot acht uur ’s ochtends en beheert ze zijn geld om te voorkomen dat hij het verkeerd besteedt. Hoe goed bedoeld de hulp van familie en vrienden ook is, Jolanda weet het best wat Piet nodig heeft. Zo min mogelijk inspanningen op de dag zorgen ervoor dat hij minder snel in een psychose raakt. Natuurlijk is iedereen er wel eens ingetrapt: ‘hij ziet er vandaag zo goed uit, hij kan best wel even helpen een tent opzetten voor een bewonersbijeenkomst.’ Maar iedere keer als iemand denkt dat hij het aankan, blijkt dit achteraf toch een verkeerde inschatting en raakt hij weer in een psychose, omdat het hem al snel te veel is.

Welzijn Rivierstroom
Als je in zo’n situatie zit, komt er veel bij kijken. Administratie, het aanvragen van subsidie, de hulp van de gemeente en andere instanties die je een hoop papierwerk opleveren. Dan is de juiste ondersteuning van harte welkom. Esther Morren is sociaal werker bij Welzijn Rivierstroom en door bij de juiste instanties aan te kloppen voor extra ondersteuning ondersteunt ze Jolanda . Samen formulieren invullen, documenten nalezen of een gesprek aangaan bij de gemeente of notaris is altijd prettiger dan alleen. Ook is Esther een luisterend oor als Jolanda even niet weet wat ze moet doen. Ze kan dan alles op een rijtje zetten waardoor ze een beslissing kan nemen.

Bent u ook mantelzorger voor uw naaste en kunt u wel wat ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op met Welzijn Rivierstroom via info@welzijnrivierstroom.nl of bel 0344 602337