Mantelzorg en werk

Iedereen neemt verschillende rollen aan en als we deze labelen, heeft niemand hier problemen mee. Je bent de dochter/partner/ouder van of de collega van Y en de werknemer bij bedrijf X. Veel mantelzorgers herkennen zich niet in de term ‘mantelzorger’ en vinden het verrichten van de zorg vanzelfsprekend, omdat ze de partner/kind/ouder/ zijn van de zorgvrager.

Het label ‘mantelzorger’ wordt niet met liefde gedragen, maar wel met liefde gedaan. Het worden van een mantelzorger is geen vrije keuze, dit wordt je! Daarom is het goed om de mensen te benaderen in wie ze zijn. Zorg je voor een ander? Dan ben je een kanjer!

Kanjers zijn voorbeeld:

  • Iemand die zorgt voor zijn/haar ouders die bijvoorbeeld fysieke klachten hebben of is dementie heeft
  • Iemand die zorgt voor een broer of zus die herstellende is van een operatie
  • Iemand die zorgt voor de partner die last heeft van burn-out, depressief is of onder behandeling is bij een medisch arts
  • Iemand die zorgt voor een kind met een lichamelijke of geestelijke beperking
  • Iemand die zorgt met een psychische kwetsbaarheid
  • Iemand die zorgt voor een buurvrouw die vanwege corona niet haar boodschappen kan doen

In iedere tijdelijke of langdurige zorgsituatie is er een andere vraag of behoefte om de balans tussen werk, gezin en mantelzorgtaken goed te houden.

Het aantal werkende mantelzorgers neemt toe. Gemiddeld combineert 1 op de 4 werknemers werk met mantelzorgtaken. Velen van hen ervaren het lastig om werk, gezin en mantelzorgtaken te combineren waardoor er sprake is van verzuim en uitval van werknemers. Van het ziekteverzuim bij werkgevers is 8 procent mantelzorg gerelateerd. Wanneer je merkt dat je het lastig vindt om de balans te houden, dan is het goed om dit met jouw leidinggevende of HR-adviseur te bespreken. Via jouw werkgever kan een mantelzorgmakelaar ingezet worden om zakelijke regeltaken over te nemen of om met je te bespreken wat er nodig is om de balans werk/privé terug te vinden.

Voor een afspraak met jouw werkgever kan je contact opnemen met de mantelzorgmakelaar van Welzijn Rivierstroom, Esther Morren. Zij is bereikbaar op 06 33421037.