Programma Week van de Mantelzorg 2018

Welzijn Rivierstroom organiseert in de week van 5 tot en met 10 november de Week van de Mantelzorg. Op het programma staan activiteiten voor mantelzorgers, naasten, familie en professioneel betrokkenen.

Alles is GRATIS toegankelijk, maar aanmelden is noodzakelijk. Deelname gaat op volgorde van aanmelding en let op: VOL = VOL. Aanmelden voor activiteiten in de Week van de Mantelzorg kan via deze link.

Maandag 5 november

Zoute Inval: ‘Voeding en vitaliteit’
Word ik vitaler door anders te eten? Wat kan ik met het mediterrane dieet? Bestaan superfoods nu echt? Een voedingsdeskundige vertelt. Locatie: de Raadszaal in het Huis van de Gemeente. Na afloop een superlekkere lunch. Georganiseerd door de Bibliotheek Z-O-U-T i.s.m. Welzijn Rivierstroom.
Tijdstip: 10 – 12 uur. Locatie: Raadszaal in het Huis van de Gemeente, Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen.

Informatieavond ‘Levenstestament en volmacht’
Okke de Boer van Notaris Elshof Rhenen vertelt deze avond over het levenstestament en volmacht. In een levenstestament of volmacht kunt u aangeven wat uw wensen zijn t.a.v. bijvoorbeeld wonen en welzijn. Als u zelf niet meer in staat bent om hierover te beslissen, zijn uw wensen terug te vinden in uw levenstestament. Tijdens deze interactieve avond kunt u in gesprek gaan met elkaar en vragen stellen aan Okke de Boer.
De avond begint om 19.30 en eindigt om 20.30 uur. Locatie: Dorpshuis Achterberg, Achterbergsestraatweg 184 in Achterberg.

Dinsdag 6 november

Lunchlezing: ‘Mantelzorgondersteuning in de gemeente Rhenen’
Kitty van den Hoek en Marjolein Siebelink (Welzijn Rivierstroom) vertellen over mantelzorgondersteuning in de gemeente Rhenen. Wat is mantelzorgondersteuning? En welke activiteiten, diensten en voorzieningen zijn er in onze gemeente? Interessant voor zowel professioneel betrokkenen als mantelzorgers en familie.
De lunchlezing (met lunch) begint om 12.00 uur en eindigt om 13.00 uur. Locatie: Raadszaal in het Huis van de Gemeente, Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen.

Informatieavond ‘Samenwonen met meer generaties. Financiële en fiscale overwegingen’
Stel, u wilt (weer) samenwonen met uw ouders of volwassen kinderen. Wat betekent dat dan financieel? Welke constructies zijn mogelijk qua hypotheek en/of (ver)huur? Is kadastrale splitsing verstandig of niet? Welke fiscale aandachtspunten zijn er? Kiest u voor aparte huisnummers? Tijdens deze avond staan de financiële en fiscale overwegingen van ‘meergeneratiewonen’ centraal. De informatie wordt verzorgd door Van Lienden en Kooistra adviseurs, o.a. gevestigd in Achterberg.
De avond duurt van 19.30 uur tot 20.30 uur. Locatie: MFG Het Bestegoed, Tabaksweg 22 in Elst.

Woensdag 7 november

Lunchworkshop: ‘Autismebeleving’
Beleef autisme door zien en ervaren in de workshop autismebeleving. Leer en ervaar wat autisme is. De workshop biedt handvatten voor omgang met autisme. Centrum voor autisme Buitenhorst in Rhenen verzorgt deze workshop. Buitenhorst biedt verschillende vormen van opvang aan kinderen en jongvolwassenen met een diagnose in het autistisch spectrum. Deze workshop is interessant voor zowel professioneel betrokkenen als mantelzorgers en familie.
De lunchworkshop begint om 12.00 uur en eindigt om 13.30 uur. Locatie: Raadszaal in het Huis van de Gemeente, Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen.

Workshop ‘Ruimte voor de Mantelzorger’ i.s.m. Corea Do
Het is vaak moeilijk de zorg voor je naaste te combineren met tijd voor jezelf, werk, studie, gezin en vrienden. Er wordt van alles van je verwacht, maar het lukt soms gewoon niet om nog tijd voor jezelf vrij te houden. Je hebt behoefte aan rust in je hoofd en aan meer energie. Ontspannen lukt niet meer goed. Je voelt je overbelast, geniet minder van de leuke dingen en je bent snel geïrriteerd. Goed voor een ander én voor jezelf zorgen. Hoe doe je dat?
In de workshop ‘Ruimte voor de mantelzorger’ gaan we aan de slag om een goede balans te vinden tussen tijd voor jezelf en tijd voor de ander. In deze workshop van 2 uur leer je anders om te gaan met overbelasting, spanning en stress. In plaats van bezig te gaan met het veranderen van de situatie (wat vaak niet kan), leer je hoe je anders kan omgaan met die lastige gedachtes en gevoelens. Je leert om meer bewust te handelen en dingen te doen die werken. De workshop wordt gegeven door Richard Koekoek. Zorgvragers kunnen ook mee naar de workshop. Zij krijgen een creatieve activiteit aangeboden van Corien Doornebal van Corea Do.
De workshop en de creatieve activiteit beginnen beide om 14.30 uur en eindigen om 16.30 uur. Locatie: De Westpoort, Veerweg 1, in Rhenen.

Mantelzorgsalon: ‘Als mantelzorg op je levenspad komt’
Mantelzorg overkomt je. Bij sommigen gaat dat geleidelijk, in andere situaties is het een donderslag bij heldere hemel. Maar in de meeste gevallen is sprake van een omslag in het denken over de toekomst. Als mantelzorg op je levenspad komt, ziet je toekomst er anders uit dan gedacht. Wat doet dat met je? Hoe ga je om met dat besef? Verliesdeskundige Desiree Helmond gaat tijdens de Mantelzorgsalon met mantelzorgers in gesprek over deze ingrijpende verandering.
De Mantelzorgsalon begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. De inloop start vanaf 19.00 uur. Locatie: MFG Het Bestegoed, Tabaksweg 22 in Elst.

Donderdag 8 november

Lunchlezing voor professionals: ‘Huiselijk geweld door overbelasting van de mantelzorger. Herkennen en handelen’
Hans Douma van Veilig Thuis Utrecht vertelt tijdens deze lunchlezing over huiselijk geweld door overbelasting van de mantelzorger. Hoe herken je overbelasting bij mantelzorgers? Hoe herken je huiselijk geweld dat voortvloeit uit overbelasting? En hoe kun je daarop handelen? Deze vragen staan centraal tijdens de lezing. Voor lunch wordt gezorgd.
De lunchlezing begint om 12.00 uur en eindigt om 13.00 uur. Locatie: Raadszaal in het Huis van de Gemeente. Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen.

De Aanschuiftafel – editie mantelzorg bij Brasserie van Toor
Brasserie van Toor organiseert elke laatste donderdag van de maand de Aanschuiftafel: gezellig samen eten aan lange tafels. Speciaal voor de Week van de Mantelzorg organiseert Brasserie van Toor een mantelzorgeditie. Deelname is gratis voor mantelzorgers, maar er zijn maximaal 40 plaatsen. Aanmelden is verplicht. Let op: VOL = VOL. Een mantelzorger mag één naaste meenemen. Bij overweldigende belangstelling, organiseren we de Aanschuiftafel op een later moment in 2018 of begin 2019 nog eens.
Heeft u hulp nodig bij vervoer? Laat het ons weten, wij helpen u graag aan passend vervoer.
De Aanschuiftafel begint om 17.30 uur en eindigt om 19.30 uur. Locatie: Brasserie van Toor, Molenstraat 2 in Rhenen.

Vrijdag 9 november

Lezing Cocky Drost: Mantelzorgen en de Liefde
Als mantelzorger weet jet het natuurlijk allang: om goed voor een ander te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Maar wist je dat het ook heel gezond is om goed voor de Liefde te zorgen?
Als jij of je partner mantelzorger is, heeft dat natuurlijk ook invloed op je relatie. Het wordt vaak hét onderwerp van jullie gesprekken, je moet schipperen tussen thuis, zorg en werk of je voelt je als partner juist altijd op de tweede of derde plaats komen. Het valt niet altijd mee om daar een gezonde balans in te vinden.
En wat als je mantelzorger bent voor je eigen partner? Hoe verandert dat jullie relatie? En kun je dan gelijkwaardige partners blijven?
Op deze – en andere – vragen gaat relatiecoach Cocky Drost dieper in. Met humor, diepgang en herkenning neemt ze je mee in de dynamiek van relaties. Opbouwend voor jezelf én voor de Liefde!
De lezing begint om 9.30 uur en eindigt om 11 uur. Locatie: De Westpoort, Veerweg 1 in Rhenen.

Lunchlezing: ‘Wat heeft het zorgintensieve gezin nodig?’
Ervaringsdeskundige Annette Stekelenburg is mantelzorger in een zorgintensief gezin. Als Minister van het Leven strijdt Annette bij overheden en instanties voor één zorgplan rondom één gezin. Tijdens de lunchlezing vertelt Annette meer over haar ervaringen als mantelzorger van een zorgintensief gezin.
De lunchlezing begint om 12.00 uur en eindigt om 13.00 uur. Lunch is inbegrepen. Locatie: Raadszaal in het Huis van de Gemeente, Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen.

Informatiemiddag: ‘Levenstestament en volmacht’
Okke de Boer van Notaris Elshof Rhenen vertelt deze avond over het levenstestament en volmacht. In een levenstestament of volmacht kunt u aangeven wat uw wensen zijn t.a.v. bijvoorbeeld wonen en welzijn. Als u zelf niet meer in staat bent om hierover te beslissen, zijn uw wensen terug te vinden in uw levenstestament. Tijdens deze interactieve avond kunt u in gesprek gaan met elkaar en vragen stellen aan Okke de Boer.
De informatiemiddag begint om 13.00 en eindigt om 14.00 uur. Locatie: Westpoort, Veerweg 1 in Rhenen.

Zaterdag 10 november

Dag van de Mantelzorg
De gemeente Rhenen waardeert mensen die zorg verlenen aan hun naasten. Naast alle activiteiten van maandag t/m vrijdag, is er ook het nodige te doen op zaterdag 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg. Deze keer is de locatie MFG Het Bestegoed in Elst, Tabaksweg 22. Inschrijven is noodzakelijk.

Vanaf 10 uur bent u welkom voor koffie en thee met wat lekkers. Vanaf 10.30 uur tot 12.00 uur kunt u deelnemen aan diverse workshops:

  • een speurtocht door Elst, ontworpen door de Dorpsraad Elst, met een prijs voor de winnaar die alles goed heeft geraden;
  • Vrij tekenen o.l.v. Nicolette Kool (www.praktijkmirakel.nl);
  • Dichter bij jezelf, een creatieve activiteit o.l.v. Corea Do en Schrijfpassie.

Vanaf 12.00 uur kunt u genieten van een luxe lunch met een muzikale omlijsting. Wethouder Jolanda de Heer is aanwezig tijdens de Dag van de Mantelzorg en houdt een waarderende toespraak tijdens de lunch. Voor kinderen wordt er een knutsel- en kleurtafel ingericht en er is limonade met koek.