Cliëntondersteuning: eenvoudige uitleg

Krijgt u voor zorg en ondersteuning te maken met de gemeente? Dan is de gemeente verplicht om voor u gratis cliëntondersteuning te regelen.

Een cliëntondersteuner is iemand die u helpt met uw contact met de gemeente. Het is iemand die ‘onafhankelijk’ is. Dat betekent dat hij geen verbinding heeft met de gemeente of een andere organisatie. De cliëntondersteuner is er echt voor u.

Wat doet de cliëntondersteuner?

De cliëntondersteuner geeft bijvoorbeeld informatie of advies over problemen of vragen waar u zelf niet uitkomt. Ook niet samen met de mensen om u heen. Hij kan dan korte tijd met u meedenken. Vaak komt u er dan samen uit en is verdere zorg en ondersteuning niet nodig.

Een cliëntondersteuner kan u ook helpen om u sterker te voelen. Hij kan samen met u kijken hoe u meer zelf kunt doen. En hij denkt mee over hoe u de zorg en ondersteuning kunt krijgen die bij u past. Bijvoorbeeld bij wonen, werken, naar school of dagbesteding gaan, zorg en jeugdhulp. Een cliëntondersteuner kan ook helpen als u problemen heeft met geld, bijvoorbeeld als u schulden heeft.

Rol van de gemeente

De gemeente moet er voor zorgen dat u heel gemakkelijk cliëntondersteuning kunt krijgen. Het is niet de bedoeling dat u daar eerst ingewikkelde formulieren voor moet invullen. Of dat u eerst een indicatie moet aanvragen. Niet alleen mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, moeten gemakkelijk cliëntondersteuning krijgen. Ook hun familieleden hebben daar recht op.

Contact opnemen met een cliëntondersteuner

Wilt u graag in contact komen met een cliëntondersteuner? Bel of mail dan het Sociaal Team van de gemeente Rhenen: 0317 681 681 of wmo@rhenen.nl.

Terug naar nieuws